Што представува AI(Artificial Intelligence) во Видео Надзор?

Што претставува AI(Artificial Intelligence) во Видео Надзор?

CategoriesБлог

Можете ли да дефинирате што е AI? Овој збор се користи многу во последно време, и тој може да биде збунувачки. Сега ќе ви објасниме што значи тоа и како се користи во видео надзорот.

Вештачка интелигенција (АI)

Концептот на вештачката интелигенција е со децении. Зборот “вештачки” значи “не природен” “и” интелигенција “значи способност да размислува или разбира. AI е технологија која им овозможува на машините, како што е системот за видео надзор односно камерите, да извршуваат задачи за кои традиционално е потребна човечка интелигенција. Целта на АI е да ја обучи технологијата за да ги направи работите наместо луѓето и со тоа да заштеди време и енергија.

АI не е систем сам по себе: тоа е нешто што се имплементира во друг систем. За споредба: не би рекле дека инфрацрвената технологија е еден вид на систем за видео надзор. Наместо тоа, инфрацрвениот сигнал овозможува сензорите на камерата да снимаат јасни слики при услови на недоволна осветленост. Значи можеме да кажеме дека AI технологијата им овозможува на камерите да ја подобрат видеоанализата преку интеграција на паметна обработка на податоци и обработка на слики.

AI помага да се спречи преоптоварувањето со информации, особено во безбедносните системи кои покриваат големи објекти и имаат многу камери кои снимаат постојано. Со AI, невообичаените објекти или активности се доведуваат до внимание на безбедносните оператори. Ова му овозможува на човечкиот персонал да биде активен учесник во безбедноста.

Напишете коментар